Minerální fasádní barvy Keim pro trvalé hodnoty

Fasáda domu hraje důležitou roli jako esteticky ztvárněný plášť, který chrání objekt proti vlivům povětrnosti. Minerální barvy se po generace osvědčily jako základní technologie a dodnes nic neztratily na své aktuálnosti.

Za svou nedostižnou trvanlivost vděčí jedinečnému principu přídržnosti – prokřemičitění, což je chemický proces, kterým se barva nerozlučně spojuje s omítkou. To zaručuje maximální stálost a odolnost vůči povětrnosti; je tak vyloučeno olupování vrstev barvy. Přirozeně, ani minerální barvy nejsou zcela imunní vůči stárnutí, to se však projevuje jako patina, která pozitivně podtrhuje charakter objektu.


Přesvědčivé výhody

  • Dlouhá životnost: maximální odolnost vůči povětrnosti;
  • estetika: perfektní optické vlastnosti;
  • difuzní propustnost: vyvážený režim vlhkosti;
  • stálost odstínu: dvacetiletá záruka na odstín;
  • čistota: malá špinivost;
  • čistě minerální charakter: přírodní suroviny;
  • bezpečnost: nehořlavost;
  • hospodárnost: delší intervaly oprav;
  • ekologie: zdravé bydlení a trvalá udržitelnost.

Princip prokřemičitění

Keimovy silikátové barvy reagují s minerálním podkladem. Draselné vodní sklo jako pojivo proniká do podkladu do hloubky 2 až 3 mm podle jeho nasákavosti. Následně chemicky reaguje s minerálními částicemi a dochází k tzv. prokřemičitění. Draselné vodní sklo se tím vrací do své původní pevné podoby, kdy se z něj stává opět kámen, minerál. Pravá silikátová barva nevytváří na povrchu film a není na podklad fyzicky přilepená jako barva disperzně akrylátová.

Geniální princip prokřemičitění: Minerální barvy
KEIM nevytvářejí film, spojují se pevně s podkladem.

Difuzní propustnost

Pro minerální barvy je charakteristická výborná propustnost pro vodní páru. Jak vápenná, tak i silikátová barva jsou po zaschnutí velice porézní, nevytvářejí film, a tak může vlhkost ze zdiva volně difundovat do prostředí. V porovnání s běžnými akrylátovými barvami je paropropustnost minerálních barev až dvacetkrát vyšší. Díky vyšší poréznosti minerálních barev jsou povrchy kratší dobu zatíženy kondenzátem, a tím i možností napadení mikroorganismy, jako jsou plísně, řasy a mechy.

Zářivé barvy díky pojivu

Běžné disperzní barvy uzavírají pigment v mléčně zabarveném disperzním pojivu. Odraz světla je tlumený a potlačuje strukturu fasády. Transparentní pojivo vodní sklo neomezuje odraz světla, dává vyniknout barvě pigmentu a zdůrazňuje strukturu fasády. Barvy KEIM obsahují pouze přírodní minerální pigmenty, které v kombinaci s pojivem propůjčují fasádě nezaměnitelnou barevnou hloubku.

www.KEIM.com

 

 

About Author

Comments are closed.