Dřevěné fasády liščí krása a trvanlivost s materiály KEIM

Nedaleko Rožnova pod Radhoštěm, v malebné krajině Západních Beskyd, vyrostla osada bytových domů, které s respektem k okolní přírodě a s úctou k historii místa přirozeně navazují na podobu tradičních stavení venkovského charakteru, jež jsou ještě i dnes v okolí k vidění.

Roztroušená zástavba obce Horní Bečva se rozprostírá v širokém údolí řeky Bečvy a jejích přítoků. Lokalita se nachází v docházkové vzdálenosti od urbanizovaného centra obce v bezprostřední blízkosti řeky. Její hodnota spočívá mimo jiné v její otevřenosti do krajiny a krásných výhledech na okolní kopce a horizonty.

Nachází se zde několik historicky přirozeně vznikajících shluků stavení vesnického charakteru s proporčně dlouhými hmotami staveb, určených pro bydlení a hospodářské účely. Takto postupně zakládaná urbanistická struktura tvoří dnes v území malebnou romantickou vrstvu. Další, možná výraznější urbanistická vrstva v okolí sestává z domů ze druhé poloviny 20. a začátku 21. století. Tato výstavba již používá odlišné urbanistické principy a liší se i ve svém architektonickém výrazu. Historicky vzato vše vychází ze skokové změny životního stylu a hospodaření v krajině v souvislosti s větším napojením obyvatel na blízké město, které mělo praktickou, ale i citovou dimenzi. Vznikla tak – v prostředí Beskyd typická – nesourodá směsice různých historických přístupů k architektuře. Hlavní hodnotou a jednoticím prvkem pro další rozvoj místa zde tedy byl především přírodní horský rámec.

Návrh projektu nové zástavby, který je dílem Studia henkai architekti, respektuje rozvržení uliční sítě z územní studie. Rozvíjí a detailněji dotváří rozmístění jednotlivých objektů a meziprostorů. Hmotové řešení domů přímo ovlivňuje daná regulace, kde je požadována sedlová střecha se sklonem 38–45° a výška hřebene maximálně 9 metrů. Přirozenou snahou autorů projektu proto bylo použít proporční principy původních romantizujících stavení, delších hmot objektů pro bydlení a stodol, které jsou ještě v okolí k vidění.

Domy jsou z důvodu orientace ke světovým stranám odsazeny více od komunikace. Vzniká tak velkorysý meziprostor, kde se hlavní ulice stává součástí vnitřního parku. Tento částečně veřejný prostor před domy s přístupem k jednotlivým bytům je místem pro setkávání sousedů a hry dětí. Vzniklo tak místo, které se více přibližuje způsobu života v tradičním vesnickém prostředí. Budoucí vzrostlá zeleň vytvoří v nově vzniklé urbanistické struktuře jakési vnitřní plíce.

Navrženy byly tři typy bytových domů. Část s mezonetovými byty je orientovaná do vnitřního parku jihozápadní fasádou a do soukromějších zahrad svou severovýchodní letní fasádou. Jednotlivé byty mají samostatné vstupy z jihozápadních teras, orientovaných do parku, částečně přístupného veřejnosti. Některé domy jsou záměrně orientovány směrem do ulice kratšími štítovými stěnami. Důvodem byla snaha
přiblížit se charakteru zdánlivé nahodilosti vesnické struktury s různě orientovanými hmotami budov a nabourat jednotvárnost řazení nové struktury. Dva pavlačové domy mají spodní byty orientované do východních zahrad a horní podkrovní byty pak západním směrem do ulice. Strukturu doplňují dva pomocné objekty integrující doplňkové funkce k bytovým domům – úložné prostory, společenské místnosti a zázemí pro správce objektů. První fáze realizace se uskutečnila v letech 2022–2023, další etapa výstavby navazuje už v letošním roce.

Za pozornost stojí konstrukční a materiálové řešení staveb. Objekty jsou navrženy jako hybridní zděná konstrukce v kombinaci s dřevostavbou. Svislé nosné konstrukce jsou zděné, vodorovné a střešní konstrukce jsou dřevěné. Dřevo se uplatnilo ve velké míře jak v exteriéru, tak i v interiérech. Doslova ozdobou nových domů jsou plochy vytvořené především ze surového nehoblovaného řeziva, opatřené šedým krycím nátěrem. Jako obklad fasád byla zvolena smrková nehoblovaná prkna, natřená silikátovou lazurní barvou na dřevo KEIM Lignosil®-Verano v kombinaci dvou odstínů. Tato moderní barva na bázi silikátu od prvního dne simuluje stříbrošedě patinovaný vzhled přírodního dřeva. Díky úmyslnému vynechání ochranné funkce se nátěr barvou Lignosil®-Verano během doby stále více přibližuje přirozenému zešednutí. Další nátěry nejsou nutné, požadovaná optika ušlechtile zešedlé dřevěné fasády se dostaví bez dalších nákladů na údržbu.

Pro povrchovou úpravu dřeva v interiérech byl vybrán materiál KEIM Lignosil-Inco – inovativní vnitřní silikátová barva, která zachovává přirozené hygroskopické vlastnosti dřeva, a tím zajišťuje i přirozené a příjemné klima v místnostech.

Mezi přednosti barvy KEIM Lignosil-Inco patří například minerálně matný vzhled, vynikající přídržnost a nedostižná stabilita odstínu.

www.KEIM.com
Foto: henkai architekti

 

About Author

Comments are closed.