Podlahové vytápění fermacell® Therm25 vytápí nástavbu na bytovém domě v Opavě

Suchá výstavba z CLT panelů NOVATOP na historickém bytovém domě v Lazebnické ulici v Opavě je lehká, rychle se montuje a je udržitelná a ohleduplná k životnímu prostředí a lidem. Krátká doba výstavby nezatěžuje okolí, suchá výstavba snižuje prašnost a hluk. Dokonale kompatibilní s těmito přednostmi je i suchý systém podlahového vytápění fermacell® Therm25TM, který je tady použit.

Systém fermacell® Therm25TM ve službách architektů i majitelů

Suchý systém, nízká instalační výška, rychlá montáž, stejně jako skutečnost, že po podlahových prvcích fermacell® Therm25TM lze po 24 hodinách chodit a používat je, jsou výhodami, které se naplno projevily i v případě nástavby bytového domu v Lazebnické ulici v Opavě. Vždyť při instalaci běžných podlahových topných systémů se staveniště kvůli dlouhé době schnutí obvykle na několik týdnů zastaví. Naproti tomu po podlahových prvcích fermacell® Therm25TM lze chodit již po 24 hodinách. Následná řemesla mohou ihned pokračovat v práci, což dovoluje investorům nové místnosti v krátké době využívat. „Podlahové prvky fermacell® Therm25TM jsou vhodné pod elastické podlahové krytiny, jako jsou lamináty, koberce nebo PVC, stejně jako pod keramickou dlažbu nebo parkety či jiné druhy dřevěné krytiny. Architekta nebo majitele nemovitosti tak nijak neomezují ve volbě finální podlahy. Navíc jsou vhodné i pro vyšší zatížení, které je pro nově realizované administrativní prostory v nové nástavbě typické,“ říká Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák, vedoucí technického oddělení společnosti James Hardie Europe.

Přečtěte si:  Podsypové a voštinové systémy fermacell®, vyrovnávají výškové nerovnosti a zlepšují akustiku stropů

Inovovaný suchý systém podlahového vytápění fermacell® Therm25TM-125 nabízí ještě vyšší topný výkon

Podlahové topné prvky fermacell® Therm25TM-125 mají ve srovnání se „starším sourozencem“ menší rozteč trubek (125 mm), a nabízí tak vyšší topný výkon, přitom si zachovávají všechny přednosti systému fermacell® Therm25TM: široký rozsah využití, suchý a rychlý systém výstavby, výšku podlahového vytápění pouhých 35 mm a možnost aplikovat na podlahu různorodé nášlapné vrstvy.

Systém podlahového vytápění fermacell® Therm25TM od společnosti James Hardie Europe se osvědčil, podobně jako tomu bylo u nástavby v Opavě, zejména při renovacích a rekonstrukcích v případech, kde jsou vyžadovány štíhlé podlahové konstrukce. Podlahový topný prvek fermacell® Therm25TM-125 je nyní díky vyššímu výkonu a menším trubkám ideální pro malé místnosti nebo koupelny. Pro speciální půdorysy, dveřní otvory nebo pro spojování trubek v oblasti rozdělovače topných okruhů jsou k dispozici opět pukové prvky fermacell® Therm25TM-125. Jako doplněk k systému se zpracovává další sádrovláknitá deska fermacell®, která se lepí a šroubuje nebo sešívá jako další vrstva nad nebo pod prvky fermacell® Therm25TM-125. Hloubka frézování je 18 mm, a proto je ideální pro uložení běžně dostupných plastových topných trubek o průměru 16 mm.


PRVEK LZE ZPRACOVAT VE TŘECH VARIANTÁCH:

  • s horním záklopem sádrovláknitou deskou fermacell®, která je po celé ploše přilepena a připevněna k prvkům fermacell® Therm25TM-125;
  • s dodatečnou sádrovláknitou deskou fermacell® na spodní straně, na kterou jsou prvky fermacell® Therm25TM-125 nalepeny a upevněny po celé ploše. Na horní straně je aplikována celoplošná výplň;
  • s celoplošným lepením na rovný, nosný podklad a celoplošnou výplní na horní straně. Tímto způsobem lze dosáhnout minimální montážní výšky 25 mm. V důsledku pevné instalace na podklad se však ve srovnání s předchozí variantou ztrácí znatelné zlepšení zvukové a protipožární ochrany. Výrobce proto doporučuje plovoucí instalaci, kdykoli je to možné.
Přečtěte si:  Sádrovláknité podlahové prvky fermacell® – úsporné řešení pro rekonstrukce

Díky praktickým formátům 500 x 1000 mm (fermacell® Therm25TM-125) nebo 500 x 500 mm (fermacell® Therm25TM-125 puky) je zpracování rychlé a snadné. Prvek lze použít v oblastech zatížení 1 až 4 (dle ČSN EN 1991). V prostorách s nejvyšším zatížením je třeba na celou plochu fermacell® Therm25TM-125 nalepit a přišroubovat nebo nasponkovat další vrstvu sádrovláknitých desek fermacell® o tloušťce > 15 mm. Použití ve vlhkých místnostech s třídou zatížení vlhkostí W0-I, W1-I, W2-I je možné pouze v kombinaci s deskou fermacell® Powerpanel H2O.

Beton a dřevo v moderní nástavbě historického města

Dům v Lazebnické ulici byl postaven ve 20. letech 20. století dle návrhu architekta a stavitele Ericha Geldnera jako podsklepená železobetonová stavba, což bylo na svou dobu pokrokové a téměř unikátní řešení. Beton byl materiálem budoucnosti. O sto let později se ukazuje, že na tehdejší materiály budoucnosti jsou dnes kladeny jiné nároky. Podstatným kritériem se mezitím staly obnovitelné produkty, životní cyklus stavby a další požadavky, které dohromady utvářejí často skloňovanou udržitelnost. Klíčovým prvkem nástavby se stala konstrukce z masivních panelů NOVATOP, protože je celá ze dřeva. Dalším důležitým argumentem byla nízká hmotnost, nezatěžující původní historickou stavbu, a rychlá montáž prefabrikovaných dílů, protože ulice v centru města blokovala pouze několik dní. Suchá výstavba také výrazně eliminovala prašnost a hluk. Zároveň bylo možné při tomto konstrukčním řešení ponechat dřevo přiznané v interiéru stavby.

Přečtěte si:  Suché podlahové vytápění fermacell® Therm25™-125

Prostor nástavby je spojením velkých teras a tří variabilních vnitřních částí, které mohou sloužit jako kanceláře, ale je možné je přestavět pro bydlení či jiné účely, které budou v budoucnosti aktuální. Podobu stavby, kopírující tvar původního objektu, navrhl architekt Tomáš Jung, interiéry pak zpracovala architektka Lenka Demetrovičová. Oba přitom brali v potaz nejen lokalitu a návaznost na historický dům, ale i zmíněnou variabilitu prostor a jejich další udržitelný život. Dřevo v tom nabízí škálu možností, jak vytvářet místa s příjemným vnitřním klimatem, kde se bude dobře žít dnes, a zároveň jsou připravena na případné jednoduché úpravy v budoucnu.

www.fermacell.cz
Foto: Ondřej Pavlačík

About Author

Comments are closed.