Projekty Workcamp Parquet v Maďarsku a Rakousku

Univerzita Šoproň, Maďarsko, 15. 4. 2024

Pro studenty Fakulty dřevařského inženýrství a uměleckého průmyslu na Univerzitě v Šoproni připravila Michaela Reichlová přednášku a René Caran workshop na téma Historická přírodní lepidla. Díky spolupráci s Mrs. Dr. Csillou Csiha Ph.D., proděkankou pro výzkum a mezinárodní záležitosti, byly přednáška i workshop odborně přeloženy do maďarštiny. Studenti se seznámili s typy a vlastnostmi historických přírodních lepidel a zároveň si mohli vyzkoušet, jak se s nimi pracuje, nebo například to, že lepidlo nemusí být použito „pouze“ na lepení.

Historie současné Univerzity v Šoproni je poměrně dlouhá a zajímavá. Lesnické vysoké školství, jádro výuky univerzity, začalo působit v ústavu založeném nejprve pro hornictví a hutnictví dekretem podepsaným 22. června 1735 v Selmecbányi. V červnu 1807 bylo projednáno zřízení lesnické školy vedle báňské akademie. V roce 1904 přijala instituce název Maďarská královská hornická a lesnická vysoká škola. Po první světové válce byla škola přesunuta do Šoproně a v roce 1922 přejmenována na Maďarskou královskou školu hornictví a lesnictví. V roce 1934 byla založena Maďarská královská technická a ekonomická univerzita Józsefa Nádora a vysoká škola byla začleněna do této univerzity se sídlem v Budapešti jako Fakulta hornictví, hutnictví a lesnictví. V roce 1949 začalo samostatné vzdělávání zeměměřického inženýrství. Později byla integrována do Technické univerzity v Budapešti. Se založením nové Technické univerzity v Miskolci se tam přestěhovala Fakulta hornictví a hutnictví. Od roku 1952 fungovala Lesnická fakulta jako samostatná Vyšší odborná škola lesnická s vysokoškolským statusem. Po porážce revoluce roku 1956 opustila zemi velká část učitelů a studentů. Většina z nich odešla do Kanady, kde založili šoproňskou divizi Lesnické fakulty University of British Columbia, kde dokončili svá studia. Další odešli do Německa, Švýcarska a Rakouska.

Přečtěte si:  Jak vybírat koberce do dětských pokojů?

V roce 1957 začalo na univerzitě vzdělávání inženýrů dřevařského průmyslu. Dne 1. září 1962 byla založena Vysoká škola lesnická a dřevařská se dvěma fakultami. V roce 1994 založen Ústav užitého umění a na Dřevařské fakultě začala výuka výtvarníků. Dne 1. září 1996 změnila univerzita svůj název na Univerzita v Šoproni. Na základě rozhodnutí vlády v letech 2015–2017 byla reorganizována a fakulty mimo Šoproň byly sloučeny s jinými univerzitami. V Šoproni zůstaly čtyři: Pedagogická fakulta Benedka Elka, Lesnická fakulta, Ekonomická fakulta Alexandra Lamfalussyho a Technická, dřevařská a uměleckoprůmyslová fakulta Simonyi Károly, všechny jsou součástí přejmenované Univerzity v Šoproni.


Studijní program Mistr profesionál pro restaurování v oboru parketářství ve Vídni, Rakousko, 16.–17. 4. 2024

V areálu proboštství Johannesberg v Německu je školicí zařízení zaměřené na další vzdělávání v památkové péči a renovaci starých budov. Jedním z programů je „mistr profesionál pro restaurování v oboru parketářství“ v rozsahu 1600 studijních hodin, jehož úspěšným zakončením několikastupňovou zkouškou získá absolvent vzdělání na úrovni DQR7 (Německý kvalifikační rámec pro celoživotní vzdělávání úroveň 7), což odpovídá akademickému titulu magistr. Pro představu: německý vzdělávací systém má osm úrovní. Část výuky výše uvedeného programu probíhá v dílně ve Vídni nebo přímo v historickém objektu (v letošním roce je to rezidenční zámek Heidecksburg), kde účastníci provádějí samostatný projektový úkol, jehož splnění je součástí závěrečných zkoušek. Spoluautorem vzdělávacího programu v této podobě je náš kolega Martin Kranl z Vídně. Martin je restaurátor parket, mistr parketář, soudní znalec, a hlavně je zapálený do svého oboru. Byli jsme jím vyzváni stát se součástí odborného vzdělávání německých a rakouských restaurátorů a tuto výzvu jsme přijali.

Přečtěte si:  Zámek Žleby a jeho historické podlahy

Pro studenty studijního programu mistr profesionál pro restaurování v oboru parketářství připravil René Caran dvoudenní workshop na téma Tradiční opracování povrchu dřevěných podlah. Účastníci se seznámili s různými typy hoblíků, škrabek a cidlin na opracování tradičně vyráběných parket a pod odborným vedením si každý opracoval historickou a novou parketu, aby pochopil způsob práce s jednotlivým nářadím, ale také rozdíly chování dřeva po opracování tradičním a moderním způsobem ve spojitosti s povrchovou úpravou. Dále si studenti vyzkoušeli broušení nástrojů. Hlavní náplní ale byla možnost pracovat s různými ručními hoblíky, škrabkami a parketářskými cidlinami. K dispozici jsme poskytli historické i novější ruční nářadí, a byla tak možnost si vše vyzkoušet a porovnat.


Holzforschung Austria, 18. 4. 2024

Holzforschung Austria je rakouská společnost pro výzkum dřeva s více než 70letou historií. Je to největší výzkumný a zkušební ústav pro dřevo v Rakousku s přibližně 100 zaměstnanci. HA je nezisková, neuniverzitní výzkumná instituce, která podporuje velké i malé firmy ve vývoji a uvádění inovativních produktů na trh. Rozsah činností je široký a zahrnuje výzkum zaměřený na praxi a vývoj, provádění zkoušek, certifikace, akreditace, znalecké posudky a vzdělávání.

V rámci celodenního neveřejného odborného semináře na téma Škůdci dřeva a jejich hubení jsme se seznámili s dřevokazným hmyzem, dřevokaznými houbami a plísněmi. Dalo by se říci, že doslova. Kromě teorie jsme měli možnost podívat se na líhně hmyzu v různých vývojových stadiích, sáhnout si na usušené houby a plísně nebo se podívat pod mikroskop na různé škůdce dřeva. Seminář vedli Mag.a Notburga Pfabigan a Dipl.-Ing. Florian Tscherne.

Přečtěte si:  RAKO NEWS 2019 – série Rebel

Zahájení sezony a workshop řemeslná památková péče v kartouze Mauerbach, Rakousko, 25.–26. 5. 2024

Dny otevřených dveří probíhaly v kartouze Mauerbach 25. a 26. 5. 2024. V exteriérech i interiérech areálu kláš tera byla k vidění řada tradičních řemeslných technik používaných při restaurování památek. Workshop Restaurování parket vedl René Caran.

Kartouza Mauerbach je od roku 1984 postupně obnovována BDA (Federálním památkovým úřadem Rakouska) a jsou zde depozitáře a restaurátorské dílny. Kláš ter slouží jako vzdělávací centrum. Odborníci BDA v rámci praktických kurzů a seminářů zprostředkovávají informace o historických technologiích důležitých pro péč i a obnovu památek a zároveň testují inovativní postupy. Kláš ter byl založen v roce 1314, přestavěn byl v 17. a 18. století a je největší m kartuziánským klášterem v Evropě.

Michaela Reichlová
workcamp-parquet.cz

About Author

Comments are closed.