Interiérové dekorativní stěrky trendy, typy, složení, použití

Když se řekne dekorativní stěrka, většina laické veřejnosti si už dokáže představit některý z dekorů nebo výrobků. Požadavky na povrchové úpravy stěn a podlah beze spár však přinášejí nové materiály a dekorativní řešení, která jsou originální nejen vzhledem, ale i odolností, možnostmi použití a zejména ohleduplností k životnímu prostředí a našemu zdraví. Jaké jsou tedy současné trendy v této oblasti?

Stěrky podle dekoru

Moderní interiérový design pracuje s netradičními dekory vytvářenými na míru každému prostoru. Žádaný je přírodní vzhled kamene nebo kůže. Hloubka matných textur je nadčasová a prostoru dodává neopakovatelnou atmosféru.

Stále větší oblibu získávají dekory inspirované texturami tkanin: od efektů sametu a hedvábí
po režné textury plátna. Díky odolnosti a paropropustnosti dokonale nahrazují textilní tapety.

Odolné dekorativní úpravy TRAVERTINO ROMANO a BIOCOMPACT ELASTIC Oikos jsou vhodné do prostor vystavených vysokému zatížení.

Zejména pro industriální styl jsou používány dekory pohledových betonů: od klasických úprav přes šalování, gletované efekty až po dekory s perleťovým nebo kovovým vzhledem, v tradičních i atypických odstínech. Kreativní prostor pro ztvárnění ornamentálních vzorů poskytují tenkovrstvé a tvárné materiály aplikované pomocí šablon. Metalické materiály v hladkém nebo strukturálním provedení rozšiřují nabídku o designéry vyhledávané úpravy ve stylu matných kovů. Novou moderní podobu dostávají i klasické benátské štuky, které splní představu nadčasové a trvale odolné dekorace stěn.

Typy a složení

V pestré nabídce dekorativních stěrek nalezneme výrobky různých typů a složení. Materiály na bázi vápna se vyznačují vynikající paropropustností, mimořádnou hloubkou matného povrchu, vzdušností vzhledu, specifickou barevností a výbornou tvárností. Nejen pro stěny ohrožené vznikem vlasových trhlin jsou vhodné elastomerické akryl-siloxanové výrobky, které splňují nároky na vysokou odolnost, a to bez nutnosti dalších ochranných nátěrů.

TRAVERTINO ROMANO Oikos je díky vynikající tvárnosti ideální
pro snadné vytváření dekorů betonů a netradičních textur.

Vysokou pružností se vyznačují také materiály tvořené pryskyřicemi na bázi polyuretanu, které díky tomu zamezují vzniku povrchových prasklin, zvlášť u namáhaných povrchů, jako jsou podlahy.

Přečtěte si:  Originální povrchy beze spár ARTEVIVA osloví vynikající odolností

Odolnost a použití

Dekorativní stěrky nejsou výsadou jen úprav stěn obývacích pokojů. Své uplatnění nacházejí v restauracích, hotelech, kancelářích, buticích aj. Vysoce odolné úpravy povrchů beze spár se stále častěji používají pro ochranu a dekoraci ploch vystavených vyššímu zatížení, jako jsou stěny a podlahy v koupelnách, sprchových koutech, kuchyních apod. Při správném výběru materiálu a dekoru jsou plnohodnotnou náhradou obkladů. Odolné úpravy povrch chrání, snadno se udržují a vytvářejí celistvé povrchy beze spár včetně zaoblených ploch.

MARMORINO NATURALE v metalické úpravě Taffetá dekoruje
stěny jemnou strukturou s decentním kovovým třpytem.

Řešení pro zdravé interiéry

Interiéry, v nichž dáváme důraz na hygienu a snadnou údržbu, jako jsou dětské pokoje, jídelny, zdravotnická zařízení apod., už nemusíme upravovat pouze jednobarevnými nátěry. Kvalitní dekorativní materiály, které jsou bez obsahu formaldehydu a s minimální hodnotou VOC, jsou zárukou, že v interiéru budeme dýchat zdravý vzduch. A dobrou zprávou je, že již i mezi dekorativními materiály jsou produkty, které díky použití speciálních technologií působí aktivně a dlouhodobě proti bakteriím.

Metalické efekty v moderním matném provedení nabízejí dekorativní materiály
OTTOCENTO a IMPERIUM Oikos.

Pro skutečnou kvalitu bydlení můžeme vybírat ekologické dekorativní stěrky, jejichž výroba se řídí zásadami udržitelnosti, šetrnosti k přírodě a prospěšnosti pro naše zdraví.

Výhradním dovozcem materiálů OIKOS a ARTEVIVA je společnost AVIS COLOR.

ARTEVIVA vyniká vysokou odolností a jedinečným dojmem z povrchu. Dokonale hladké plochy přinášejí minimalistické řešení pro podlahy, stěny a sprchové kouty bez obkladů.

www.aviscolor.cz

Přečtěte si:  OIKOS a ARTEVIVA, dekorativní materiály na stěnu a podlahu

About Author

Comments are closed.