Snižují velké formáty potřebu hydroizolace? 2. část

Použití konstrukčních desek v koupelně

Tato mylná představa je založena na myšlence, že vodotěsnou dlaždici je třeba utěsnit pouze na okrajích a v rozích. Předpoklad závisí na schopnosti lepidla odpuzovat vodu. I když to může vypadat jako proveditelné a efektivní využití finančních prostředků, nedostatečná hydroizolace je recept na selhání. Stará fráze „Voda vždy vítězí, a proto máme Grand Canyon“ stále platí. Spoléhat se na těsnicí spoje jako na kritickou a jedinou vlastnost vodotěsné instalace je problematické, když spára v rozích není pružná, ale je vyplněna pevnou spárovací hmotou.

Obr. 5: Vlevo pohled na sprchový kout. Vpravo detail, když bylo provedeno hydroizolační opatření bandáží pouze kolem půdorysu sprchy.

Obr. 6: Pevná spára na sádrokartonu v koupelně
v ještě nedokončené dřevostavbě.

Obr. 7: Snímek zobrazuje instalaci XXL formátů na desky KERDI-BOARD. Povšimněte si profilové lišty již předem vložené do stěny jako příprava pro montáž skleněné zástěny sprchy. Tím odpadá navrtání obkladu a porušení hydroizolace

Další výhodou a přidanou hodnotou kvalitně provedené hydroizolace pod obkladem je záruka poskytovaná jejím výrobcem. Jedná se o samostatnou výhodu, která poskytuje zákazníkovi jistotu a pohodlí, protože ví, že systém obstojí ve zkoušce času.

Poměrně rozšířeným nešvarem je používání disperzních hydroizolací na hrubé nebo nepřipravené podklady. Pokyn č. 03/2024 Cechu obkladačů ČR uvádí v části 5.2 Minimální tloušťka suché vrstvy hydroizolace:

Druh hydroizolace Minimální tloušťka
suché vrstvy dmin
Disperzní vodotěsný výrobek nanášený
v tekutém stavu (DM)
1,0 mm
Vodotěsný výrobek z cementu nanášený
v tekutém stavu (CM)
2,0 mm
Vodotěsný výrobek z reaktivní pryskyřice
nanášený v tekutém stavu (RM)
1,0 mm
Přečtěte si:  Koupelna s dotekem zlata - luxus a elegance, ale i univerzální možnosti kombinací

 

Tento požadavek vychází z DIN 18534. Řada výrobců má ve svých technických listech nepřesné údaje a udává menší tloušťky nebo nezdůrazní, že se musí provést dvě vrstvy apod.

Obr. 8a: Disperzní hydroizolace.

Obr. 8b: Detail, ze kterého je patrné, že na ploše není celistvý nátěr.

Hydroizolace na maltovém podkladu

Tradiční způsob obkládání na maltový podklad s hydroizolací je vhodný i pro použití XXL formátů v malé koupelně.

Obr. 9a: Tradiční stěna z maltového lože vytvořená v kombinaci s moderní tekutou jednosložkovou hydroizolační membránou, která poskytuje vodotěsný podklad připravený pro keramický obklad.

Obr. 9b: Obklad s dezénem travertinu kolem vany se sprchou provedený s jednosložkovou tekutou hydroizolací. Jde pouze o jeden kus desky/panelu formátu XXL na každé stěně beze spár. Vnitřní rohy a okraj vany jsou zakončeny pružnou spárou silikonovým tmelem ladícím s barvou obkladu.

Zde platí zásada, aby podklad nebyl s obsahem sádry. Je až s podivem, kolik koupelen je obloženo na sádrové omítky.

Když se vše nepodaří tak, jak má, a voda se dostane do dutiny pod obkladem sádrokartonové stěny, bude se vlivem mokrého sádrokartonu a prostředí bohatého na kyslík šířit plíseň.

Tento problém může být spojen i s montáží armatury, sprchové tyče, poličky nebo s izolováním prostupů – průchodky, kde může vlivem střídání teplot docházet ke kondenzaci vodních par. To se týká všech nasákavých konstrukcí.

Pamatujte, že hydroizolace pod obkladem ve vlhkém prostředí je levnou pojistkou proti extrémně drahé poruše a sanaci plísní.

Přečtěte si:  Haro systém – speciálně na zeď

Martin Bürgler – vedoucí technik SPV (švýcarského cechu obkladačů) – v úvodníku časopisu Keramikweg 01/2024 věnovanému konferenci CERUNIQ – KONFERENCE 2024 trefně zmínil: „Asociace/cech není zaručeným úspěchem, potřebuje aktivní členy, kteří ji podporují. Ať už prostřednictvím školení, prostřednictvím účasti v pracovních skupinách, v komisích nebo jako lektoři-zprostředkovatelé znalostí na školeních.
V současné době má většina dobrých obkladačů spoustu práce za většinou slušné ceny. Dobří řemeslníci se těžko hledají, pečlivé provedení zakázky se rozhodně vyplatí, jedině tak můžeme stavět na pozitivní image naší profese. Je skvělé, že si mnozí dokážou udělat jeden nebo dokonce dva dny volna pro sebe a své zaměstnance a zúčastnit se školení.“


Moje otázka závěrem. Kolik z vás se pravidelně vzdělává a kolik z vás, obkladačů, vznese požadavek na cech, v čem by se chtěl, resp. potřeboval, dovzdělat? Jak se člen cechu tedy chce odlišit od ostatních?

dr. Eduard Justa
Foto: autor a Tileletter (obr. 4, 7, 9ab)

About Author

Comments are closed.