UZIN MT systém odolný proti vlhkosti

Nové byty pro tým resortu Sonnenalp

Älpli, Dorfwiese, Waldhaus nebo Team-Chalet jsou názvy obytných domů, které jsou k dispozici zaměstnancům hotelového resortu Sonnenalp v Německém Ofterschwangu.

Dvě nové budovy v blízkosti hotelu zvýšily počet nabízených bytů na více než 200. Až do termínu nastěhování byl velmi napjatý harmonogram výstavby. Práce v interiéru musely být dokončeny rychle a podlahové krytiny musely být položeny včas. Vzhledem ke zvýšené zbytkové vlhkosti v pokladu nepřicházelo v úvahu standardní stěrkování cementového potěru. Hlavní architekt interiérů Alexander Werl vsadil na nový systém UZIN MT Classic, který je odolný vůči alkáliím a vlhkosti v podkladu, a vyřešil tak úkol rychle a spolehlivě. Systém splňuje všechny požadavky na velmi nízkoemisní pokládku na podklady se zbytkovou vlhkostí. Penetrace, nivelační hmota a lepidlo jsou nenáročné na použití a není třeba používat bariéru proti vlhkosti na bázi reakční pryskyřice. Dochází také k úspoře CO2, čímž byly splněny požadavky rodin klientů i montážních firem na pracnost a ekologičnost stavebních materiálů. Resort Sonnenalp je od roku 2019 klimaticky neutrální. Přispívají k tomu četná opatření v okolí hotelu ale i tým zaměstnanců.

Úspora emisí a moderní bydlení

Podle vedení hotelu lze ročně ušetřit několik tun CO2 díky výstavbě obytných budov v bezprostřední blízkosti resortu. Celkem sedm domů umožňuje mnoha zaměstnancům chodit každý den do práce pěšky. Nabídku doplňují spolujízdy, pracovní kola a koncept pronájmu elektrických vozidel. Také v současných nových budovách byl kladen důraz na kvalitní vybavení a materiály s nízkými emisemi a šetrné k životnímu prostředí. Použito bylo například regionální modřínové dřevo, geotermální energie a fotovoltaika. Důležitým bodem je také skutečnost, že řemeslníci pocházejí z místní oblasti.

Výzva: Dodržení harmonogramu při zvýšené zbytkové vlhkosti v potěru

Aby se zaměstnanci mohli nastěhovat do nadstandardních bytů podle plánu, musela být podlaha na ploše 1 100 m2 spolehlivě připravena k pokládce. Předepsaná měření potěru však odhalila zvýšenou zbytkovou vlhkost s hodnotami nad 3 CM-% v obou budovách. „V těchto případech musejí být použity k uzavření zbytkové vlhkosti u vytápěných cementových podkladů výrobky z epoxidové pryskyřice,“ vysvětluje odborný konzultant společnosti Uzin Helmut Gerle, který na projekt dohlížel. Uzávěra proti zbytkové vlhkosti by znamenala další pracovní krok a vyšší nároky při manipulaci s výrobky – vzhledem ke krátkému časovému oknu. „Díky kontaktu se společností Uzin jsme našli velmi dobrou ekologickou a nízkoemisní alternativu,“ říká Alexander Werl, majitel pověřené firmy Werl, která se zabývá interiérovým vybavením. Se systémem UZIN MT Classic odolným proti vlhkosti je aplikace jednodušší a rychlejší – což šetří prostředky a čas. „Se společností Uzin spolupracujeme již více než 30 let. Konzultant Helmut Gerle nám okamžitě navrhl tuto alternativu,“ pokračuje Werl. Ve spolupráci s výrobcem podlahových krytin bylo možné vyvinout nejlepší a nejbezpečnější podlahovou konstrukci pro klienta a montážní firmu tak, aby splňovala požadavky. Nový systém UZIN MT Classic je ideální pro vinylové podlahy a lze jej použít bez horní hranice vlhkosti.

Opravná hmota UZIN NC 182 lze použít i v systému UZIN MT Classic.

Ekologická podlahová konstrukce: systém UZIN MT Classic s velmi nízkými emisemi

Při použití systému UZIN MT Classic lze v případě zvýšené zbytkové vlhkosti upustit od zábrany proti vlhkosti. Všechny použité výrobky musí být při použití na vlhkém podkladu odolné vůči alkalické vlhkosti. Podklad musí být rovněž pevný, nosný, bez trhlin, rovný a čistý. Povrch byl proto nejprve obroušen a důkladně vysát, aby se odstranily všechny látky, jako jsou nečistoty, olej nebo mastnota, které by mohly zhoršit přilnavost. Poté byl povrch napenetrován a vyrovnán nivelační hmotou.

Aplikace nivelační hmoty UZIN NC 161.

Rychleschnoucí disperzní penetrace UZIN PE 360 Plus odolná proti vlhkosti dorazila na místo připravená k použití – váže prach, reguluje nasákavost podkladu a zvyšuje přilnavost. Stabilní opravnou hmotu UZIN NC 182 lze použít ve velkém i malém množství a má reaktivační efekt. Ten umožňuje delší dobu použitelnosti již připravené hmoty. Je potřebná k vyrovnání výškových rozdílů nebo nedokonalostí. Po 60 minutách je připravena k zakrytí. „Použili jsme ji k vyrovnání některých přechodů do koupelny až o 15 mm a poté jsme povrchy znovu ošetřili penetrací,“ vysvětluje Alexander Werl.

Odvzdušnění nivelační hmoty hrotovým válečkem je samozřejmostí.

Nová samonivelační cementová hmota UZIN NC 161 byla aplikována v tloušťce vrstvy 3-4 mm. Je vhodná pro stěrkování, vyrovnávání a nivelaci cementových podkladů se zbytkovou vlhkostí nebo vzlínající vlhkostí – a to i v případě, že je podlaha vystavena vysokému zatížení. Alexander Werl: „U nivelačních hmot je důležitý rozliv a také spolehlivá aplikace. Pracovali jsme velmi efektivně s transportním vozíkem a stěrkou, odvzdušňovali jsme pomocí hrotového válečku a lepidlo odolné proti vlhkosti jsme nanášeli po standardní době schnutí 24 hodin.“ Nové univerzální lepidlo UZIN KE 25 je výkonné disperzní lepidlo s vynikajícími zpracovatelskými vlastnostmi. Používá se k lepení vhodných pružných a textilních podlahových krytin na vlhké podklady. Tým následně v nových bytech položil designovou podlahu s motivem dřevěných prken.

Již po 24 hodinách lze na nivelační stěrkovací hmotu začít lepit podlahovou krytinu.

Udržitelné řešení pro stavební projekty v souladu s LEED, BREEAM a DGNB

Kompletní systém UZIN MT Classic odolný proti vlhkosti je vhodný pro výstavbu v souladu s kritérii udržitelnosti, jako jsou LEED, BREEAM a DGNB – splňuje nejvyšší stupeň kvality značky DGNB pro udržitelnou výstavbu. Lepidlo a penetrace mají velmi nízké emise v souladu s EMICODE EC1 Plus, ekologickou značkou Blue Angel a značkou GISCODE D1. To zajišťuje kvalitní podmínky v interiéru – ideální pro použití v soukromých i komerčních prostorách. Vyrovnávací a opravné hmoty mají rovněž nízký obsah chromanů v souladu s GISCODE ZP1. Všechny výrobky v systému mají EPD (environmentální prohlášení o produktu), v němž jsou formou neutrálních údajů znázorněny environmentálně relevantní vlastnosti v průběhu celého životního cyklu výrobku. Díky této transparentnosti mohou všichni, kdo se podílejí na výstavbě, rozpoznat a hodnotit udržitelné výrobky. EPD pomáhají architektům vybírat vhodné materiály, aby mohli důsledně plánovat budovy udržitelným způsobem.

Lepidlo UZIN KE 25 je disperzní lepidlo s vynikajícími zpracovatelskými vlastnostmi.

Pohodlné bydlení v Alpách: splněný stavební plán – úspora CO2

Nízkoemisní materiály jsou předpokladem pro zajištění optimální atmosféry v prostoru, aby se jeho obyvatelé cítili příjemně. Z materiálů šetrných ke klimatu však profitují i stavebníci a životní prostředí. Alexander Werl oceňuje výhody systému odolného proti vlhkosti: „Tím, že nepoužíváme dvousložkové epoxidové nebo PUR výrobky, myslíme tak na své zdraví. Práce s udržitelnými produkty je v naší firmě důležitá. Chceme se starat o životní prostředí a přispívat k jeho ochraně.“ Systém má o 50 % menší stopu CO2 než běžné zábrany na bázi epoxidových pryskyřic. „Je vhodnou alternativou pro všechna zadávací kritéria, kde nejsou epoxidové a PUR výrobky schváleny nebo žádoucí,“ zdůrazňuje Helmut Gerle.

Motivem designové podlahy byla dřevěná prkna.

Závěr: Zkoušejte neustále něco nového

Alexander Werl o pokládce podlahy v resortu Sonnenalp: „Instalační materiály od společnosti Uzin jsou velmi spolehlivé. Odborní poradci jsou vždy po ruce s pomocí i radou. A právě to se počítá, když potřebujete rychlé a dobré řešení podlahové konstrukce na stavbě. Zvláště důležité jsou pro mě vlastnosti, které jsou zásadní pro zdraví a životní prostředí. Výrobkům společnosti Uzin věříme, je to firma orientovaná na budoucnost. Proto čas od času zkoušíme i něco nového. V budoucnu hodlám používat nový systém MT Classic pro stávající domy bez sklepů nebo bez zateplení. Klient je s výsledkem také velmi spokojen.“

Přečtěte si:  Masivní prkna v panelovém bytě? Proč ne!

Realizátor: společnost Werl
Foto: UZIN Utz SE

About Author

Comments are closed.