Jak na ochranu kovových prvků a jak se vyznat v široké škále barev

Téma ochrany kovů se často řeší i v poradně na bal.cz/poradna/.

Nabídka se obvykle dělí na barvy univerzální na dřevo i kov a speciální, s obsahem grafitu nebo teflonu, dle vyšších požadavků na odolnost barvy vůči vnějším vlivům. Dalším dělítkem je technologie výroby, tedy barvy vodou ředitelné nebo syntetické. Oblíbené jsou barvy 2v1 a nebo 3v1, takzvané jednošichtovky – barvy spojující vlastnosti základního a vrchního nátěru do jedné vrstvy. Při výběru doporučujeme, řídit se typem podkladu a funkce kovového prvku.

NEJČASTĚJŠÍ TÉMATA Z PORADNY BARVY A LAKY:

Renovace plechové střechy

Aplikačně snadné je řešení v podobě patentované syntetické barvy FEST-B 2v1 NA STŘECHY S2141. Tato jednošichtovka obsahuje grafit, jeho účinek – zvýšená ochrana pojiva barvy proti degradaci – je garantován Českým patentovým úřadem. Plechová střecha ošetřená FEST-B 2v1 NA STŘECHY S2141 jen tak nezestárne… Barevný film na střeše, vystavený extrémním podmínkám UV záření a povětrnostních vlivů, si žádá speciální ochranu pojiva, a tu zajišťuje právě grafit. Tento typ barvy je vhodný k přímé aplikaci bez nutnosti použití základu i na mírně zrezivělý podklad či na alespoň jeden rok zoxidovaný pozink. Barva je stále pružná, pracuje s podkladem, nepraská.

Proč vybrat barvu 2v1? Nabízí základní i vrchní nátěr v jedné plechovce…

Barva obsahuje inhibitory koroze nutné pro kvalitní antikorozní základ a zároveň vrchní ochrannou vrstvu extra odolnou UV záření. Na kvalitní ochranu střechy stačí dvě vrstvy jednoho typu nátěru. Barva je uživatelsky jednoduchá, doporučujeme plech jen očistit, odmastit a základní i vrchní barvu máme v jedné plechovce. FEST-B 2v1 NA STŘECHY se vyznačuje extrémně dobrou přilnavostí k podkladu, skvělým rozlivem, je vysoce kryvá a rychle zasychá (proti prachu již za 2 hodiny).

Přečtěte si:  Jak bojovat proti plísním se systémem REMAL

Bariérová ochrana je vlastnost, kterou oceníte i pro aplikaci na dalších kovových konstrukcích vystavených celoročně povětrnostním vlivům. Dostupná je v základní škále zemitých barevných odstínů; v nabídce je i žádaný ANTRACIT.

FEST-B 2v1 NA STŘECHY S2141 má vydatnost až 8 m²/kg, skvělé aplikační vlastnosti a je kvalitním řešením ochrany střech i ocelových konstrukcí za rozumnou cenu.

Čerstvý pozink natřete nejdříve základovkou!

Extrémně přilnavý základ na pozink (a další kovy včetně oceli a tzv. barevných, jako jsou hliník, mosaz, zoxidovaný zinek, měď) se jmenuje FORMEX NA POZINK S2003. Je speciálně vyvinut k základním nátěrům lehkých barevných kovů a železa. Vhodný i pod nitrokombinační a polyuretanové, syntetické, na vzduchu schnoucí barvy. Dalším příkladem užití jsou kovové konstrukce, zárubně, kování, parapety, okapy, karoserie automobilů, plechové střechy, ocelové odlitky, litinové a plechové radiátory teplovodního topení. Barva má velice rychlé zasychání, podle nátěrového systému je vhodná pro interiér i exteriér. Má vysokou vydatnost až 12 m²/l. Pokud ošetříte podklad tímto nátěrem a dodržíte technologický postup, přilnavost další barvy je garantována.

Jedna barva na dřevo i kov

INDUSTROL UNIVERZÁL S2013 je tradiční, uretanizovaný email určený k vrchním nátěrům dřeva i kovu. Krycí barva je vysoce kvalitní, extrémně lesklá. Stále pružný a nepraskavý syntetický nátěr je odolný povětrnostním vlivům, dostupný v nepřeberné škále barevných odstínů. Barva je rychleschnoucí, snadno aplikovatelná. Finální nátěr je pružný, nepraská, dostupný v matném i lesklém provedení, vhodný k nátěrům plechových, kovových i dřevěných konstrukcí a minerálních podkladů v exteriéru i interiéru. Má vysokou vydatnost – až 16 m²/l.

Přečtěte si:  Která barva je trendy? Barvy a laky pro rok 2021

Pod email je základ mít vždy dobrý základ

Pod vrchní efektní a ochranné emaily se hodí použít základní nátěry z výrobkové řady PRAGOPRIMER.

Pro kov je určen základ PRAGOPRIMER STANDARD S2000, který je antikorozní, zvyšuje přilnavost vrchního nátěru a prodlužuje životnost a odolnost kompletního nátěrového filmu.

Má vysokou vydatnost – až 21 m²/l.

Čím nejlépe ošetřit garážová vrata i kovové konstrukce

Zkuste syntetickou jednošichtovku HOSTAGRUND 3v1 PRIM S2177 a na dlouhé roky budete mít klid… Jedná se o vysoce kvalitní pružný email, který spojuje základní antikorozní plnicí mezivrstvu i vrchní ochranný nátěr do jediné aplikační vrstvy. Barva má tixotropní charakter, díky kterému při aplikaci nestéká. Obsahuje teflon, který omezuje záchyt nečistot a zvyšuje vodoodpudivost nátěru, který zajišťuje barvě velkou tepelnou i chemickou odolnost. Nanáší se přímo na podklad zbavený mastnoty, mechanických nečistot a rzi. HOSTAGRUND 3v1 PRIM S2177 je multifunkčním, pohodlným a spolehlivým ochráncem kovu před povětrnostními vlivy a na dlouhou dobu. Nátěr je velice pružný, nepraská, je vhodný i k nátěrům lehkých kovů včetně zoxidovaného pozinku, jeho mechanickou odolnost oceníte i při nátěru například zábradlí a zárubní v interiéru. Vydatnost má až 12 m²/l.

www.bal.cz

About Author

Comments are closed.