A zase to nářadí, jenže bez něho to prostě nejde

Jaké nářadí, na jaké práce je potřeba, o tom se dá povídat dlouho. Kapitola sama pro sebe je, jaké nářadí je to nejlepší pro danou práci. Někdy je to ale o tom, že používáme nářadí, které jednoduše už máme, nebo nic jiného lepšího neznáme, anebo na to lepší prostě teď není.

Také je potřeba zmínit, že lepší nářadí, širší nabídka podlahovin, větší prodejna lepšího řemeslníka nikdy neudělá. Buď to tam v té hlavě a rukou je, anebo není.

Takže takové to „pane jo, ten má toho nářadí, ten bude umět“ zdaleka neplatí, ale může být předpokladem, že bude lepší než ten, co přijde s bedýnkou od banánů anebo kbelíkem od malování a v tom má naházený vercajk.

Jaké nářadí je dobré použít pro různé druhy prací

Jednoznačně nejdražší a nejzásadnější není ani tak nářadí jako informace a zkušenosti. Ty se sbírají nelehko a mnohdy jsou draze vykoupené. Hned v závěsu je základní vybavení pro proměření a detekci informací o podkladu a jeho přípravě pro pokládku podlah. Neboť pod každou podlahu je potřeba vše dobře nachystat. Tady se dělá nejvíc chyb: podceněním místní situace a nezjišťováním informací, neznalostí, jak bude objekt využíván, jaký tam bude provoz, co se od něj očekává, jaká je plánována životnost (samozřejmě doživotní, to je představa snad každého investora). Otázkou je, co znamená „doživotní“, ale to necháme na jindy. A k tomu všemu je potřeba přistupovat zodpovědně a mít k ruce potřebné vybavení.

Nivelační zuby na kloubovou tyč
iTools pro různé výšky od 3-8 mm.

Úplně první, na co se kouká a co „pozná“ a řeší investor, je, zda je podklad rovný anebo křivý. K tomu se hodí speciální dvoumetrová lať s klínkem upravená dle ČSN 74 4505. Odhalí každý milimetr, bouli anebo prohlubeň. Doporučuji, aby ji měl každý podlahář u sebe. Jednak se hodí při přebírání podkladu a také při předávání, když vás investor chce cvičit na nerovnostech klasickou 2m vodováhou. Co si budeme povídat, někdy se o cvičení pokouší i neznalý dozor stavby, který nezná anebo nesleduje změny v normách. A je dobré i správné, když je řemeslník minimálně o pět kroků napřed před investorem. Určitě by řemeslník neměl moc používat slova „já si myslím“, myslet si může investor, ale řemeslník musí vědět. Jasně a srozumitelně detekovat všechny možnosti a vypracovat správný technologický postup je základ úspěchu. Protože nakonec i to nářadí se dá většinou někde půjčit. Ale je dobré vědět, co musím udělat a co na to potřebuji.

Takže určitě použijeme orientační měřáky na zbytkovou vlhkost, a to podle toho, zda se jedná o podklad z cementového nebo anhydritového potěru. Tam je to nejsnadnější detekovat. K tomu pomohou příložné měřáky různých druhů. Berte je opravdu jako orientační, protože jejich pracovní schopnosti jsou omezené. Třeba 8cm potěr s nimi už moc dobře nedáte. Většinou měří do hloubky cca 2,5–3,5 cm dle zhutnění. Slouží k detekci nejvlhčích míst a pro rozhodování, zda již udělat CM měření nebo odebrat materiál na váhovou zkoušku zbytkové vlhkosti. Pozor na to, že ani jedno z výše popsaných měření nedetekuje stálou, vzlínající vlhkost v důsledku třeba porušených izolací nebo absence izolací v podkladu vůbec.

Nářadí na svařování spojů u koberců.

Můžeme použít i vrypoměr pro orientační zjištění povrchové pevnosti potěru.

Přečtěte si:  BARVY Profi 2021/05

Nejednou se mi osvědčilo s sebou vozit termokameru, pro detekci vlhkých míst, správné funkce podlahového topení, je-li součástí podkladu, a třeba i proudění studeného nebo teplého vzduchu po podlaze, což souvisí následně s krytinou. Předchází se tak možným vadám.

V základním vybavení podlaháře určitě nesmí chybět ani výkonný vysavač s pogumovanými otočnými kolečky. Neponičíte si tak novou podlahu.

Dále do výbavy patří jednokotoučový stroj, mezi podlaháři známý jako „kačena“. Těch je na trhu spousta a liší se konstrukcí, použitými materiály, váhou, průměrem, výkonem od 800 do 2200 W a cenou. Zde bych doporučil nešetřit na výkonu ani na váze a jednoznačně volit nad 2000 W, protože větší výkon a větší váha se bude podlahářům opravdu hodit. Práce bude mnohem efektivnější. Těchto jednokotoučovek mi prošlo rukama opravdu dost, asi tak 12 druhů. Nebudu je jmenovat, není to důležité, kdo chce, zjistí si, s jakými stroji a nástroji pracuji.

Nanášení lepidla pod podlahy
s iTools nástavcem na kloubu.

K tomu všemu je spousta drobného nářadí, jako jsou tužky, metry, úhelnice, špachtle, sekáče, kladiva, ruční diamantový brus, nože atd. Opravdu toho drobného a potřebného je spousta.

Tam, kde jednokotoučovka svým výkonem nestačí anebo se nedostane, je potřeba jiné nářadí. Řeč je o ruční diamantové fréze. A tady si dovolím říci, že za mě jednoznačně, co se výkonu, manévrování, váhy, hluku a servisu týče, doporučím Festool RG130, na jehož vývoji se podílelo dvacet podlahářů z ČR.

Pokud na danou plochu nestačí jednokotoučová bruska, budeme potřebovat frézu. Jednokotoučovku použijeme dobře na nové rovné potěry. S diamantem HEXA to je účinná a rychlá kombinace. Diamantový kotouč HEXA se osvědčil také na anhydritové potěry, které nejsou zapečené, to pak jde rychle. Jsou-li zapečené, vyzrálé, také to jde, ale už na tom strávíte více času a v tom případě beru frézu, a je to hned.

Aku Festool kapovací a přímočará pila.

Je-li ale podklad nerovný nebo má na sobě zbytky asfaltu, lepidel nebo potřebujeme odfrézovat potěr třeba o 2–5 mm níž, zvolíme frézu na podlahy, která má dostatečný výkon. Nezapomeňte, že ke všem strojům je nutné odpovídající odsávání. Nechám na každém, co použije za vysavač. Já osobně jich mám 14 a není to jedno, jak a k čemu se používají. O tom, proč mám 14 vysavačů a který je podle mě v kategorii pro běžného podlaháře odpovídající, si můžete přečíst na webu Videopodlahy.

Přečtěte si:  BARVY Profi 1-2/2024

Pro fajnšmekry existují i třímotorové vysavače s výkonem 3600 W. Nezapomínat, že někdy je dobré použít i separátor.

Dále na přípravu podkladu – potěrů budeme potřebovat také dělicí diamantový systém. Ten se hodí na prořezání dilatací v potěrech.

Diamantový unašeč HEXA na přebroušení nivelace,
anhydritových a cementových potěrů.

Budeme potřebovat míchací stanice na kolečkách pro efektivní a rychlou práci se samonivelačními hmotami, výkonná míchadla 1600 W, aby umíchala 75 kg hmoty najednou, digitální měřák na vodu pro její rychlé a přesné dávkování, boty s trny na pohyb v nivelaci, nivelační tyč na kloubu pro roztažení nivelace ve stoje. Potřebujeme i různé velikosti odvzdušňovacích válců.

Stále jsme u podkladu, a to u mokrých potěrů, a už jsme v nářadí za pořádný balík peněz. Ale tak to prostě je. Další nářadí je potřeba při realizaci suchých podkladů a systémů, jako je často používaný fermacell®, nebo dřevěných jednoduchých a dvojitých roštů, zdvojené podlahy. Další level jsou finální cementové potěry s povrchovou úpravou.

Pokládka podlah

Od přípravy podkladu se přesuneme k pokládce podlah. Lze ji rozdělit na ty jednoduché, vhodné i pro začátečníky – sem patří třeba pokládka koberců, a na ty složitější. Záleží na tom, jakou podlahu a jak ji budeme pokládat, a podle toho zvolíme vyhovující nářadí.

Pokládka metrážového koberce – zde potřebujeme dobré nože, rovné i háčkové čepele, planžetu. To se bavíme o jednoduché pokládce navolno. Pokud se koberec bude celoplošně lepit, budeme potřebovat špachtli na lepidlo a odpovídající zuby, přítlačný válec. Určitě doporučuji si pořídit nakopávák pro jednodušší manipulaci s kobercem na ploše. Pokud chceme nabídnout vhodnější pokládku koberce s podložkou a upevněného na napínací lišty, bude nakopávák k pokládce nezbytný. Určitě budeme potřebovat také svářečku na spoje koberců a cutter na seřezání spoje před samotným svařením. K olištování pilu, raznici, vysavač, pytel na odpad, vše dle potřeb.

Aku Festool Vesturo na detaily
a doražeč na korkové dilatace.

Kobercové čtverce – nářadí je podobné jako u metráže a pro rychlejší práci se čtverci můžete využít střihačku na kobercové čtverce.

Přečtěte si:  Dekorativní malířské válečky vyrábí ve své firmě VALEX decor Petr Bohdanecký už od roku 1992

Další jednoduchou prací je pokládka rolového PVC. Opět jsou potřeba podlahářské nože, svářečka na studený a teplý spoj, nářadí k lištování, oscilační pilka na podříznutí dřevěných obložek, je-li potřeba.

PVC ve čtvercích můžeme pokládat i jako elektrostatické, elektrovodivé. Zde platí stejné nářadí jako u všech PVC, navíc můžeme použít střihačku na čtverce. Je to rychlejší a pohodlnější.

Vinylové podlahy v dílcích mají tloušťky od 2 do 15 mm. Jsou v provedení pro pokládku celoplošným lepením anebo mají zámky pro pokládku na plovoucí způsob. Zde se hodí opět nože, ale už nestačí střihačky na lamely a někdy se musí lamely řezat speciálním kotoučem. Takže tady už budeme potřebovat ponornou i pokosovou pilu, přímočarku na výřezy, vykružováky na otvory, oscilační pilku, vysavač, dilatační klínky, silonové dorážecí desky, kladivo větší váhy, ideální je rázové kladívko, přítlačný válec 50 kg, špachtle a zuby potřebné v případě lepení.

Přírodní linoleum. To už je náročnější práce, zvláště pokud se dělají vytažené fabiony. Tady navíc oproti nářadí pro PVC využije někdo i šablony na vytahované fabiony, natrhávač na linoleum, frézu na spoje, svářečku na drát, přítlačný válec 70 kg a několik drobných doplňků nářadí pro detaily u tahaných soklů.

Janser střihačka na PVC, vinylové a kompozitní podlahy od 2-5
a někdy i 8 mm (dle konstrukce podlahy).

Dřevěné podlahy: vrstvené, celomasivní, pokládané na různé způsoby a případná renovace dřevěných podlah. Zde vybavení stojí statisíce. Od malých brusek žehliček, excentrických a pásových přejdeme k velkým pásovkám, jednokotoučovkám, různým nástrojům a unašečům, trio nebo quatro bruskám, ponorným pilám s vodicí lištou, přímočarým pilám, stolním okružním pilám, ručním frézám na dřevo, škrabákům, stahovákům, doražečům a klínkům. Nutná jsou všelijaká měřidla, úhelníky, pokosníky, příložníky. Jeden vysavač nestačí. Zkrátka je toho plné velké auto. Jak je patrné, do nářadí může podlahář, řemeslník investovat i několik statisíců korun a pořád nebude mít všechno. To by se musel pohybovat v řádu milionů a stejně by přišel na to, že by se ještě něco hodilo.

A teď si představte tu hromadu nářadí najednou, že je potřeba ji někam uskladnit a když se jede na zakázku, tak naložit a odvézt. Zapomeňte na malá auta, potřebujete dodávku. Někdy si říkám, jestli já neměl zůstat u elektrikáře anebo ještě být malířem by nebylo špatné. Náklady na rozjezd podnikání minimální, do vybavení také na pohodu a netahal bych se pořád s těmi těžkými stroji. Ale ono to je ve finále jedno, jestli elektrikář nebo malíř anebo podlahář, protože pořád je to řemeslo, které se dělá hlavou a rukama, jež jen tak žádný stroj nenahradí.

Můžete mít sebelepší vybavení, super výkonné nářadí a stroje, velké auto, které to uveze, nádhernou velkou vzorkovnu 399 m2, ale to z vás podlaháře ještě nedělá. Kde není smysl pro detail, nikdy nebude výsledek práce stát za to.

Mějte se fajn, opatrně s tím nářadím, ať to nepřepálíte na startu, a podlahový den přeje.

Pepa Voborník
www.videopodlahy.cz

About Author

Comments are closed.