LAZUROL – dvoufázový systém pro dlouhodobou ochranu dřeva

Proč použít na ochranu dřeva dvoufázový systém LAZUROL? Dává garanci, že na dřevo nebudete muset sáhnout minimálně pět let. Při správném pracovním postupu jsou vyřešeny otázky, jak předejít zešednutí, trouchnivění přírodního materiálu, jeho zamodrání, bobtnání, jak zamezit žloutnutí a rozpadu struktury dřeva působením UV záření i jak prodloužit životnost a zvýšit voděodolnost jeho povrchu…

1. Dejte dřevu napít: LAZUROL impregnační základ

LAZUROL IMPREGNAČNÍ ZÁKLAD je bezpodmínečnou součástí a zárukou biocidní ochrany dřeva. Po zbroušení starého laku, odstranění nesoudržných částí a vymytí výronů pryskyřic BALTECH ACETONEM, napustíme důkladně dřevo impregnací. Tímto krokem zajistíme dřevu ochranu před dřevozabarvujícími a dřevokaznými škůdci.

Zároveň sjednotíme savost podkladu a zvýšíme přilnavost další ochranné vrstvy.


Otázky k impregnaci dřeva z PORADNY BARVY A LAKY: IMPREGNAČNÍ ZÁKLAD je čirý. Jak poznám, kde jsem skončil s napouštěním, když chci po pauze pokračovat v práci?

Odpověď: Řemeslníci si do napouštědla pro lepší orientaci nalijí „panáka“ vrchní lazury, dobře promíchají. Impregnace bude lehounce zabarvená. Dřevo pak po napuštění získá barevný nádech, odlišný od zbroušeného podkladu. Snadno tak poznáme, kde s impregnací pokračovat.

Jak docílit plného probarvení podkladu lazurou, ale příliš nezatmavit kresbu dřeva?

Odpověď: První vrstvu lazury aplikujeme vybraným odstínem a druhou, vrchní vrstvu nanášíme bezbarvým LAZUROL TOPDECOR PŘÍRODNÍM odstínem.


2. Druhý krok: LAZUROL TOPDECOR

Máme za sebou přípravu podkladu, naimpregnováno, jemně zbroušeno, odprašněno, podklad je suchý, venku není méně než 10 °C ani více než 25 °C a nechystá se déšť.

Přečtěte si:  LAZUROL - kompletní systém na ochranu dřeva

Přichází čas na opatření veškerého povrchu dřeva tenkovrstvou syntetickou lazurou. Ideálně ve dvou až třech tenkých vrstvách, s časovým odstupem alespoň 24 hodin. LAZUROL TOPDECOR má ve své základní vzorkovnici širokou škálu odstínů.

Jak funguje

Tenoučké vrstvy lazury se po vyzrání spojí v jednu celistvou, pevnou a pružnou, nepraskající vrstvu laku. Ten je silně vodoodpudivý, má UV filtr, takže dřevo vlivem slunečního záření nežloutne a nedegraduje. Tenkovrstvá lazura je pružná, nepraskající, tedy schopná pracovat s podkladem; dřevo stále pracuje vlivem střídání teplot a vlhkosti.

V čem je tenkovrstvá lazura silná

  • Kromě vysoké ochrany před povětrnostními vlivy a vodou je také dekorativní. Zdůrazňuje, prokresluje na povrchu dřeva jeho léta, barevné pigmenty v laku zajistí probarvení podkladu.
  • Obsahuje o dřevo pečující olej a vosk, díky kterému je povrch po zaschnutí hedvábně lesklý; v nabídce v široké paletě barevných lazur.
  • Je vhodná na každý podklad, takže stejný výsledný odstín mohou mít obklady z borovicového dřeva i zahradní nábytek ze dřeva tvrdého či OSB desky…
  • Nátěr lze snadno obnovit. Starší nesoudržné vrstvy se dají lehce zbrousit.
  • LAZUROL TOPDECOR garantuje až pět let odolnosti nátěru.
  • Má vysokou vydatnost, až 15 m²/l.

www.bal.cz

About Author

Comments are closed.